De grote ontsnapping

Vrijspreker: U heeft tijdelijk 3 katten in huis, wat is U daar aan opgevallen? 

Opperdienaar: Omdat ze de omgeving niet kennen, mogen ze niet naar buiten. Sam, heeft slechts één doel in het leven: ontsnappen, de vrijheid tegemoet. Als je naar de deur gaat positioneert hij zich al voor 'the great escape'. Wat me opviel is hoe moeilijk het is om zelfs maar een kat gevangen te houden als deze zijn hele aandacht kan richten op ontsnappen. Het ging dan ook mis toen de glazenwasser aanbelde. Ik opende de de deur en weg was Sam. Ik rende hem achterna en liet de deur achter mij openstaan en was bijna de andere katten ook kwijt. Het leven van een gevangenis bewaarder is niet eenvoudig.

De vrijheidsdrang van Sam heeft wel wat weg van de vrijheidsdrang van sommige libertariërs. De staat heeft succesvol de onderdaan afhankelijk gemaakt en ontsnappen  is eigenlijk vrij kansloos. Niet alleen door de fysieke barrières. Toen Sam buiten kwam was het koud, zijn corpulente ongetrainde lijf kon geen vogel vangen, er werd geen eten opgediend en voor het geval hij achter de vrouwen aan wilde: hij was gecastreerd, dus dat ging ook niet meer.

modern man free dont touch prison wall

De mensen die zich overheid noemen zorgen ook dat een heleboel onderdanen niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Niet dat de onderdaan nu zo verwend wordt door zijn heersers, maar hij is al snel tevreden omdat zijn zelfvertrouwen al jong gebroken is. Dat zelfvertrouwen is gebroken op school waar hij te horen kreeg dat hij slecht is en geneigd tot alle kwaad. Een graaiende milieuvervuiler en natuurvernietiger, opmaker van grondstoffen. Zo'n kapot individu is al snel blij als hij ook maar een beetje gezondheidszorg, onderdak of voedsel krijgt.

Vrijspreker: Is dat wel duurzaam?

Opperdienaar: De reden dat veel machthebbers zo geobsedeerd zijn met duurzaamheid, is juist de onhoudbaarheid van hun eigen uitbuitingssysteem. Een beetje als een heroïne verslaafde die zich op de borst slaat over zijn suikerarme dieet. Of een alcoholist die zich verre van verderfelijke sigaretten houdt. Of een iemand die de hele wereld over vliegt, maar de mond vol heeft over het milieu. De zaak waarover hij directe controle lijkt te hebben, is niet bespreekbaar, dus zijn bezorgdheid lekt dan weg naar andere terreinen. Heersers zien dus overal niet duurzame processen om zich heen, behalve het niet duurzame proces waar ze zelf leiding aan geven. Ze voelen aan dat naarmate de overheid groeit, ze meer moeite krijgen om zelfs de gebroken kinderhand te vullen. Ze moeten dus de onderdaan verder en verder breken, zodat hij al tevreden is als hij een kuil mag graven met zijn eigen schep in zijn eigen grond in zijn eigen tuin. De Sovjet mens was al blij als hij na een paar uur in de rij staan, eindelijk wat aardappelen in bezit kreeg. Beter dan onder de kapitalistische uitbuiters wonen, want je bent immers een totaal incapabele machteloze proletariër. Maar door de onderdaan verder en verder te breken, wordt er ook steeds minder welvaart gecreëerd. Een race naar de bodem, die niet te winnen valt.

prison is for liberals

Om de onderdaan gevangen te houden, moet je zorgen dat hij koud, corpulent, ziek en zonder ballen zijn vrijheid tegemoet gaat. Zelfs als het lukt en ook medeonderdanen hun ontsnapping in de schoot geworpen krijgen, kijken ze bewegingsloos toe.

tax farm slaves fought about their rulers

 

 

Comments:

Doneer2a