Als mensen iets zien dat ze niet begrijpen

Vrijspreker: U viel nog een verschijnsel op dat heersers kunnen gebruiken om onderdanen te imponeren

Opperdienaar: Voor de meeste wezens geldt dat als ze iets vreemds zien, iets dat ze niet kunnen plaatsen, dat ze dan terughoudend worden. Als een roofdier een prooi ziet die er heel vet en sappig uit ziet, maar die geen enkele defensie lijkt te hebben, dan zal hij niet gelijk aanvallen. Hij weet dat iets niet de evolutie overleeft als het veel vet heeft en weinig defensie. Misschien heeft de prooi een verborgen wapen, of een verborgen beschermer. 

Heersers maken denk ik gebruik van deze reflex om iets vreemds met argwaan en ontzag te benaderen. Vroeger deden heersers dat door zich raar uit te dossen. Een beetje zoals rechters nog steeds doen. De onderdaan die in de rechtbank gesleept wordt, zal net als het roofdier denken: "Het ziet er raar uit, maar er is vast iets dat ik niet begrijp." Oftewel als het bestaat moet er een verklaring voor zijn. Als het bestaat, moet het nut hebben.

conchita wurst

Medieval machine

Iedereen met huisdieren kent wel de aarzeling van dieren die gratis eten wordt aangeboden. Dit kan niet kloppen. Eten hoort weg te rennen.

Vrijspreker: Hoe buiten heersers dit uit?

Opperdienaar: Door hele rare rituelen en praal, hoge gebouwen met hoge ontzagwekkende deuren, grote ramen met mysterieuze verhalen. Openingsrituelen 

invisible art

Misschien dat de Russen/Chinezen/Syriërs en Iraniërs ook aarzelen als ze de westerse defensie zien. Het kan niet waar zijn, dit is te gemakkelijk.

american defense

 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp