De loterij

Vrijspreker: "De staatsloterij is een belasting voor mensen die slecht in wiskunde zijn" wordt wel eens gezegd. Hoe denkt de Opperdienaar over gokken?

Opperdienaar: Ik denk dat naar mate een samenleving evolueert naar een paar heersers die een grote hoeveelheid onderdanen uitbuiten, dus een situatie zonder middenklasse, dat goklust dan toeneemt. Eigenlijk is het de enige manier om nog een paar onderdanen omhoog te catapulteren al is het ten koste van de rest. Ik verbaasde me altijd al over de gigantische prijzen van loterijen in bijvoorbeeld Spanje en Argentinië. Het is de handtekening van een bevolking die organische groei op basis van hard werken niet meer ziet zitten. Als je de normale route om vooruit te komen afsluit, kun je als onderklasse je magere bezittingen in een pot gooien om dan 1 onderdaan aan de ellende te laten ontsnappen.

Het doet denken aan watermoleculen die afzonderlijk te weinig energie hebben om te verdampen, maar die door toevallige botsingen alle energie afstaan aan 1 molecuul, die dan aan de vloeistof ontsnapt en als damp verder gaat. We kopen allemaal een lootje van 1 euro en dan gaat er 1 'prole' multimiljonair worden. 

Misschien dat ook het gebrek aan intellectuele weerstand tegen een heerser hiermee te verklaren is. Om de menselijke soort door tijden van schaarste heen te leiden waarbij er niet genoeg voedsel is voor alle individuen van de soort, kan de soort alleen overleven als er een mechanisme bestaat waarbij alle onderdanen hun laatste bezittingen afstaan aan een elite individu. Alleen deze laatste overleeft en kan de soort voortzetten aan de andere kant van de flessenhals. Natuurlijk moeten er een paar vrouwen mee en is de rest van de mannen kanonnenvoer. Een planeet herbevolkt met Frans Timmermansjes moet je dan aan denken. Daarbij loont het zelfs om eigenhandig die flessenhals/crisis te creëren (ik ben verder geen komplotdenker, maar het kan lang wachten zijn op een crisis als je een kapitalistisch systeem hebt). Je bouwt bijvoorbeeld een crisis door de boeren te onteigenen, je belast jezelf er doorheen en bevrucht alle vrouwen aan de andere kant in ruil voor een bordje pap. 

Je koopt het geloof in de crisis door de priesters van de onderdanen (tegenwoordig wetenschappers) om te kopen en ze de klimaatcrisis te laten prediken. "Zondaars, het einde der tijden is nabij!" Nieuwe wetgeving zorgt dat niet alleen de lokale industrie kapot gemaakt wordt. De onderdanen die dan maar uit het buitenland gaan importeren hebben tevens een importvergunning nodig EN ze moeten aangeven hoeveel CO2 er gebruikt is bij de productie van het geïmporteerde product. Tevens moeten ze bij de roverheid CO2 aflaten kopen voor die buitenlandse productie, waarvan er elk jaar minder zijn, zodat de prijs omhoog gaat (CBAM).

Sommigen beweren zelfs dat deze CO2 aflaten de basis voor een nieuwe munteenheid kunnen gaan vormen.

Dilbert blame climate change

Vrijspreker: Waar is die opofferingsgezinde goklust nog meer in terug te vinden?

Opperdienaar: Het aantal tieners die op de beurs aan het handelen zijn, neemt enorm toe. Denk ook aan de Gamestop gebeurtenis van een paar jaar geleden. Jongeren die op Reddit zaten en dachten hedgefunds een loer te kunnen draaien die Gamestop al dood hadden verklaard en er een beetje te zwaar op schort gegaan waren. De strijdkreet was YOLO (You Only Live Once). Wat ook te denken van de tegenwoordig populaire 0DTE opties? Opties die nog dezelfde dag waardeloos aflopen als er niets gebeurt, maar als er wat gebeurt opeens veel geld waard kunnen zijn. Het lijken allemaal vormen van YOLO te zijn. Misschien dat 1 van ons het Walhalla kan bereiken (een doorzon woning met een gezinsauto) en daar offer ik me graag voor op.

 

 

 

Comments: