Covid timing en geld drukken

Vrijspreker: Er staat weer wat op de financiële agenda. Wat is dat?

Opperdienaar: Toen vorig jaar de grootste bankencrisis in de geschiedenis van de VS plaats vond, met o.a. Silicon Valley Bank, toverde de overheid weer een 'oplossing' uit de hoge hoed,  de Bank Term Funding Program (BTFP). De banken waren in de problemen gekomen omdat mensen hun geld er uit haalden. De mensen deden dit omdat de banken als onderpand voor hun tegoeden staatsleningen hadden die sterk in waarde gedaald waren (banken volgden de reguleringen verder perfect). Die leningen waren gedaald omdat ze nog jarenlang een rente van bijna niets gaven terwijl je op dat moment al een veel hogere rente kon krijgen. De centrale bank had namelijk gezegd dat ze niet eens dachten aan het denken aan renteverhogingen vlak voor ze de rente gingen verhogen. De BTFP regeling maakte het voor 1 jaar mogelijk om die sterk in waarde gedaalde leningen bij de centrale bank in te leveren om er het volledige bedrag voor terug te krijgen. Die regeling eindigt echter in maart. 

Het is geen geld drukken, want het is slechts tijdelijk vanwege de crisis

Nu is er in de tussentijd niets veranderd. De staatsleningen staan nog steeds onder water, dus die banken hebben nog steeds een probleem. Het kan natuurlijk altijd dat die regeling verlengd wordt, maar bij alle eerdere zulke regelingen werd door de centrale banken gezegd dat het hier niet om geld drukken ging omdat het slechts een tijdelijke maatregel was. Als de noodsituatie voorbij was, zou de lening terug gedraaid worden en dus was het nieuwe geld alleen tijdelijk. Dit was eigenlijk al het geval met alle geld druk acties van de centrale banken. Het was allemaal tijdelijk en zou terug gedraaid worden (Quantitative Tightening (QT)). Echter toen dat geprobeerd werd, brak altijd de pleuris uit.

Libertariërs is wel bekend hoe lang een tijdelijke overheidsmaatregel duurt. Die wachten nog steeds tot het kwartje van Kok terug gedraaid wordt en het besluit van Nixon om de goudkoppeling los te laten.

Vrijspreker: Wat gebeurde er de laatste keer dat het geld drukken werd terug gedraaid?

Opperdienaar: Dat wordt in onderstaande video besproken (met nog wat extra zaken zoals de kwaliteit van leningen in ETF's, maar hij staat scherp gesteld op de pre Covid periode). Het was precies aan het begin van de Covid pandemie. Vlak voordat de noodsituatie van de plandemic het nodig maakte om het geld vernietigen even te pauzeren en juist een paar biljoen extra erbij te maken terwijl de economie zo stil gelegd werd dat de olieprijs zelfs even negatief werd. Wat nu inflatie?

Nu komt het moment waarop je hoort te zeggen: "Ik ben geen complot denker, maar ik verwonder me wel over de timing van deze zwarte periode uit de geschiedenis"

De geldhoeveelheid is nog steeds dalende zoals in aanloop naar de plandemic (Hoewel het in oktober al iets begon op te lopen)

fed balance sheet

Ook interessant om te weten dat het in maart dus weer zo ver is. Het spaarpotje van de Reverse Repo is dan ook bijna leeg.

reverse repo

Buitenlandse centrale banken kopen netto al jaren geen Amerikaanse staatsleningen meer bij, terwijl de Amerikaanse overheid er 1000 miljard extra bij leent in 102 dagen.

Dus je zou zeggen dat er weer een crisis situatie moet komen rond maart die het noodzakelijk maakt om er weer 20 biljoen USD bij te drukken. Maar wel tijdelijk natuurlijk, je moet je niet ongerust gaan maken, het wordt uiteindelijk allemaal terug gedraaid als er betere tijden aanbreken. Tegelijkertijd vertelt de Telegraaf je hoe je je kunt voorbereiden op oorlog (een pijl en boog schijnt het best te werken tegen Russen).

 uk conscription

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp