Propaganda decoderen

Vrijspreker: Het is veel werk om uit te zoeken of iets klopt, of dat het propaganda is. Toch lijkt het steeds eenvoudiger te worden. Hoe dat zo? 

Opperdienaar: Als in het verleden de wetenschap of de overheid met een gat in de ozonlaag aankwam of met zure regen, dan was je nog wel even echt bang dat het mis zou gaan. Je moest heel veel speurwerk doen om er achter te komen dat dit niet zo was. In dit stadium van het empire kun je er echter prat op gaan dat als de overheid en hun wetenschappers, media en academici ergens een enorm probleem zien, dat je je geen zorgen hoeft te maken. Tegelijkertijd moet je dat wel doen als diezelfde partijen ergens geen enkel probleem in zien.

Dus als de hele elite met hun instituten roepen dat de pandemie een avondklok, mondkapje, samenscholingsverbod en een injectie vereisen, dan weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken. Stikstofcrisis? geen zorgen. Global warming? Ga maar rustig slapen. De macht van de multinational? no worries. Het spook van deflatie? Maak je er niet druk over. Racisme, seksisme? gaap.

Maar als ze een enorme staatsschuld hebben die keer op keer met geld drukken wordt dicht gespijkerd, maakt niemand van die groep zich daar zorgen over. Paul Krugman mompelt iets over een trillion dollar platinum munt en iedereen vindt het wel best. Een vloedgolf van onderontwikkelde getraumatiseerde immigranten uit Afrika? Een nucleaire WW3? Hoef je je ook geen zorgen over te maken volgens die elite. Dat is een teken van zorg. Het werd maar weer eens duidelijk nadat de overheid een trein met vinyl chloride in Ohio in de brand stak. Volgens de milieuwaakhond hoefde je daar geen zorgen over te maken. Maar een gasfornuis wel.

epa toxic cloud gas stove

Deglobalisering? Don't worry, we gaan gewoon 're-shoren' en 'friend-shoren', productie terug brengen van China naar bevriende buren. De vraag is maar hoelang je vriend bent van het empire. Waarschijnlijk zolang je niet om betaling vraagt en de IOU wilt innen. De vraag is ook wat dat met de prijzen gaat doen. Ik heb net het boek uit "The end of the world is just the beginning" van Peter Zeihan. Hierin beweert de auteur dat als de Amerikaanse world order wegvalt (een zegen voor de wereld, want hierdoor kun je veilig handel drijven), dan valt de hele wereld handel in elkaar omdat piraten de waterwegen overnemen. Waar die piraten dan van leven als er geen wereldhandel meer is, was mij niet helemaal duidelijk. Maar hij argumenteert dat bijna iedereen de Sjaak is behalve de VS. Die zijn, of kunnen, overal zelfvoorzienend in worden. 

Vrijspreker: Waar kijkt hij dan naar?

Opperdienaar: Geografie, demografie, strategische ligging, grondstoffen. Allemaal dingen waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze bepalend zijn voor succes. Ik denk dan altijd aan Venezuela. Een land dat alles heeft om succesvol te zijn, maar je doet er een scheutje socialisme bij en ...... it's gone.

Venezuela crap socialism

Peter Zeihan lijkt geen rekening te houden met politieke waanzin en Mattias Desmet zijn 'mass formation hypnosis" Ik vraag me af wat er met die vruchtbare landbouwgronden gebeurt nadat er een trein met vinylchloride in de fik wordt gestoken en het grondwater vol dioxine zit. Gelukkig waren de milieu inspecteurs in het vliegtuig gestapt om de zaak te onderzoeken. Helaas stortte hun vliegtuig neer.  Ook vreemd dat na 17 jaar inactiviteit en 2 weken voor de trein crash de wettelijk toegestane hoeveelheid vinylchloride verhoogd werd van 100ppm naar 100.000 ppm. Verder werd er nog een ontsteker van een pijpbom gevonden vlak bij de ontsporingslocatie. Maar de minister van vervoer Pete Buttigieg repte er met geen woord over in een toespraak die hij gaf. Hij noemde wel het probleem dat er teveel blanke mannen in de bouwsector werkzaam zijn. Daar moet je je dus zorgen over maken.

Verder ook interessant dat Zeihan denkt dat de Order die de VS handhaaft, zorgt dat de wereldhandel veilig verloopt. Dan moet ik denken aan het opblazen van pijpleidingen bijvoorbeeld.

Maar waar je je echt zorgen over moet maken is een Chinese ballon die overvliegt. 

 

 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp