Ik begrijp wat de NRC wil dat ik geloof

Vrijspreker: In gesprekken met onderdanen merkt U dat ze verschillende dingen onder intelligentie verstaan. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Je hebt mensen:

1. die denken dat het betekent dat ze zelf na kunnen denken en de (on)waarheden kunnen vinden via logica en empirische waarnemingen

2. die denken dat ze iedereen moeten geloven die wetenschapper is

3. die denken dat ze slim zijn omdat ze begrijpen wat de NRC wil dat ze denken. Ik kan de propaganda stap voor stap volgen, dus ik ben slim

Er zijn natuurlijk ook mensen die te dom zijn om zo te propaganderen en die moet de overheid dan pakken met de standaard emo propaganda (we gaan allemaal dood als je niet naar mij luistert)

Bij variant 2 en 3 moet een simpel mechanisme worden voorgespiegeld. Dus bijvoorbeeld "zo werkt het vaccin, een verzwakte ziekteverwekker wordt ingespoten en daarvan wordt je niet ziek ,maar je immuunsysteem wordt wel getraind om de ziekteverwekker te herkennen." Goed te begrijpen en de lezer gaat weg met het idee dat hij nu begrijpt wat het doet en dat wie daar wat tegenin brengt een rare wappie is. Een ander voorbeeld: Keynesiaanse economie: In slechte tijden valt de vraag uit en dan springt de overheid in de bres om dat op te vangen met geleend geld. In goede tijden bouwen ze daarvoor een spaarcentje op. De centrale bank trapt op rem en gaspedaal van de auto der economie. De onderdaan loopt weer weg met het idee dat hij wat begrijpt.

Er wordt vaak ook een metafoor gebruikt om het inzichtelijk te maken.

"Dog eat dog capitalism", "Er komst een einde aan het wilde westen in crypto"

Meestal is die metafoor alleen bedoeld ter visualisatie. Het is niet zo dat in de natuur honden elkaar opeten als ze geen regering hebben. Het wilde westen was ook vrij beschaafd. Het beeld dat iedereen bij lunchtijd met elkaar stond te duelleren in het midden van de dorpsstraat is door Hollywood bedacht. Waarschijnlijk om een vraag naar roverheid te creëren.

Vrijspreker: Waarom wil de overheid onderdanen laten denken dat ze iets begrijpen?

Opperdienaar: Dan zijn ze mentaal ingeënt. De werkelijke verklaring komt er niet meer doorheen als er een fake verklaring in de weg zit. Ze hebben al een verklaring en de eerste is de beste. Als jij er mee aankomt dat het milieu helemaal niet zo'n ramp is, hebben ze al een verklaring "Omgekocht door big oil". Als zo'n verklaring er niet was, zou de onderdaan wel eens naar de argumenten van de ander kunnen luisteren. Dat is niet de bedoeling. Niet alleen moet hij een verklaring voor X hebben, er is ook een verklaring Y voor mensen die niet in X geloven.

De meest ingewikkelde onderwerpen kunnen uitgelegd worden aan de meeste simpele ziel, als deze zich er nog geen idee over gevormd heeft. Maar het meest simpele ding kan niet duidelijk gemaakt worden aan de meest intelligente mens als deze er heilig van overtuigd is dat hij al weet wat de verklaring is

Leo Tolstoy

Current thing hypnosis

lancet science

 

Comments:

Doneer5