Howey test

Vrijspreker: Om te bepalen of een crypto een 'security' is (beleggingsinstrument), gebruikt de SEC de zogenaamde Howey test. Wat is dat?

Opperdienaar: Bitcoin is bijvoorbeeld geen security omdat het voldoende gedistribueerd is. Maar als je een nieuwe crypto coin uitgeeft en daar zit een team achter die er van denkt te profiteren, dan is dat een security volgens de Howey test. Zelfs als je je coins gratis weggeeft met een 'airdrop', kan het nog een security zijn, omdat de bedenkers er later alsnog aan denken te gaan verdienen als het project eenmaal gebouwd is. Het is centraal gepland door een team dat er van profiteert dus het is een security en je moet aan de regels van de SEC voldoen.

Vrijspreker: Volgens die definitie zijn de euro en de dollar echter ook securities. Het zijn namelijk projecten georganiseerd door de centrale banken, die daarvan profiteren. Via de rente besluiten manipuleren ze de waarde omhoog en omlaag. 

Opperdienaar: Nee nee, ze doen dat voor het algemeen belang. Er is geen central bankier of politicus met een winstoogmerk. Ze maken altijd verlies. 

Vrijspreker: Dus je kunt wel een Initial Coin Offering doen als je beweert dat dit voor het algemeen belang is en je geen winstoogmerk hebt?

Opperdienaar: Het zou kunnen. Net als NGO/liefdadigheidsorganisaties ook een vrijbrief krijgen van de overheid, mits je de goede connecties bij die overheid hebt. De Bill en Melinda Gates foundation, the Clinton global initiative, the Chan Zuckerberg initiative, allemaal liefdadigheidsorganisaties die geen winstoogmerk hebben en dus geen belasting hoeven te betalen.

Vrijspreker: Hoe wordt je daar dan toch vies rijk door? 

Opperdienaar: Je verkoopt wetgeving aan de hoogste bieder, die stort geld in je liefdadigheid, je haalt het er uit doordat je liefdadigheid af en toe een onderzoek laat doen bij een vaag bureautje in een dubieuze jurisdictie, waardoor het eenvoudig terug kan stromen. Denk ook aan de slachtoffers van de aardbeving in Haiti die waarschijnlijk nog steeds in tenten wonen, terwijl de casino's herbouwd zijn. Zeker omdat er internationaal geen controle over liefdadigheden bestaat en de donaties uit alle hoeken en gaten komen evenals de kosten.

Misschien kan je dat ook doen met een liefdadigheids cryptocoin. Die valt dan niet meer onder de SEC beperkingen en je kunt er internationaal donaties mee doen, die onnavolgbaar zijn. Waarom zou je geen geld naar 'gender programs' in Pakistan kunnen sturen middels een ICO? Uiteindelijk heb je een zoon die daar dan de gender diversity cursus geeft waar het geld aan geeft. Of een familielid die stikstof deskundige is en een derde wereldland uitlegt dat ze geen kunstmest moeten gebruiken.

clinton foundation donations 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp