Whataboutism

Vrijspreker: U wilt mensen wijzen op het magische woord 'whataboutism' waarmee je elke beschuldiging van hypocrisie weg kunt wuiven.

Opperdienaar: Inderdaad. Als mensen geen enkel probleem hebben met miljardairs die de media runnen totdat Elon Musk Twitter overneemt en er iets meer vrijheid van meningsuiting wil gaan doorvoeren (EU heeft al gewaarschuwd dat hij dan beboet gaat worden en Musk heeft al gebogen dat het natuurlijk wel binnen de wet moet blijven). Hier iemand die fantaseert over wat er mis zou kunnen gaan als Musk Twitter overneemt.

Imagine how twitter could be abused

Stel je toch eens voor dat zo iets hypothetisch in een mogelijke tijdlijn zou kunnen plaatsvinden........

Musk heeft wel rare ideeën over vrijheid van meningsuiting. Als de meerderheid van een willekeurige groep een minderheid het zwijgen wil opleggen, dan is dat verder ok. 

Musk ask for law free speech

 

  • Als je mensen nooit hoort over socialistische dictators die onderdanen uitmoorden maar dan opeens wel een probleem hebben met Pinochet
  • Als je mensen altijd hoort over het milieu totdat er bergen met mondkapjes gestrooid wordt
  • Als je mensen altijd hoort over 'mijn lichaam mijn leuze', totdat het over vaccinaties gaat
  • Als je mensen ziet graven naar een mogelijk racistische uitspraak van al hun vijanden van 20 jaar terug, maar dit nooit doen met bijvoorbeeld Karl Marx
  • Als je mensen iemand een serieverkrachter hoort noemen op basis van vage beschuldigingen, maar een oorverdovende stilte hoort als er echt wat gebeurt met iemand uit hun team

Aan die mensen wil ik als tip geven dat als ze op hun principeloosheid gewezen worden, dat ze alleen maar 'whataboutism' hoeven te roepen. 

Daarmee geef je aan dat de ene fout de andere niet goed maakt. Daarmee draai je de tafel om en wordt je eigen vooringenomenheid opeens een beschuldiging van hypocrisie van de tegenstander. En daar gaat het om, je blijft gewoon altijd beschuldigen. Jouw toegevoegde waarde in deze wereld bestaat er uit dat je af en toe ophoudt anderen te beschuldigen. Je levert verder niets positiefs. Je bent een crybully die alleen tijdelijk kan ophouden te beschuldigen. Daar vraag je dan geld voor. Soms heel goed. De organisatoren van BLM hebben er meerdere villa's aan overgehouden.

before and after elon

Left principles corporations

 

Comments: