Kapitaal in de handen van de kundigen

Vrijspreker: Er is vaak nogal wat haat en nijd dat sommige mensen veel kapitaal controleren. Hoe ziet U dat?

Opperdienaar: Normaal is het zo dat na verkoop van tijd, iemand die bewezen heeft goed met kapitaal te kunnen omgaan, steeds meer verantwoordelijkheid krijgt over steeds meer kapitaal. Immers of je nu een bedrijf, een appartementen complex of een hijskraan bezit, het moet onderhouden worden, niet gestolen of gevandaliseerd, de rekeningen moeten betaald worden. Iemand die overal aan denkt en dit probleemloos beheert is goud waard voor een eigenaar van kapitaal. Deze beheerder zal snel zelf veel kapitaal kunnen controleren. En terecht, iedereen is beter af als dit soort mensen kapitaal beheren. 

Meestal kijken mensen die groen van afgunst zijn over kapitaalkrachtigen, alleen naar kapitaal als iets wat je zo snel mogelijk verpatst om met je reet in de zon cocktails weg te slurpen en kelners af te blaffen om je lege glazen bijgevuld te krijgen. Als ze horen dat Elon Musk $300 miljard waard is, denken ze dan ook aan een bankrekening met veel nullen, niet aan een bedrijf draaiende houden. Zoals Elon Musk laatst zei: "Boven een bepaald bedrag voor persoonlijke consumptie, gaat het vooral om de 'allocation of resources' het alloceren van kapitaalgoederen." Dat is dan ook de redenen dat mensen die kapitaal zien als iets wat je zo snel mogelijk moet verpatsen, niet veel kapitaal zullen bezitten. Ze hebben gewoon niet de waardering voor kapitaalgoederen die deze verdienen. 

Mensen die kapitaal waarderen, ruilen hun geld in voor een tractor, mensen die graag rijk willen zijn, maar het nooit zullen worden, ruilen het liefst een tractor in voor geld.

Vrijspreker: Geldt dit altijd?

Opperdienaar: Het is natuurlijk geen wetmatigheid, je kunt geld erven, je kunt met je neus in de boter vallen met een loterij, je vader kan vice president zijn, zodat je kunt klagen tegen je dochter dat je de helft van je corrupte inkomen aan hem moet afstaan. Andersom kun je ook ergens in een achtergebleven economie geboren worden en een miskend genie zijn, wiens potentieel nooit benut wordt. Maar hoewel dat eerste ongetwijfeld nog veel gebeurt (rijke ouders krijgen bijna onvermijdelijk kinderen die de waarde van geld niet begrijpen), denk ik dat dit laatste minder het geval is, in ieder geval in een land als Nederland. Mijn eerste insteek is dat mensen zich een miskend genie voelen, dat meestal verkeerd inschatten. Als ze kapitaal waardeerden en het goed konden beheren, zou het bijna onmogelijk zijn om het kapitaal te stoppen dat aan ze zou worden toevertrouwd. Zelfs als je het middelmatig goed doet, wordt je al onder kapitaal bedolven.

Het lijkt ook niet voor Evergreen te gelden. Een containerschip bedrijf dat een kapitein voor een prikkie huurt en deze op een schip met lading van miljarden zet dat vervolgens klem komt te zitten in het Suez Kanaal en niet lang daarna mist het zusterschip een afslag bij Chesapeake bay en komt daar vast te zitten.

 dog eat dog capitalism

Dog eat dog capitalism

 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp