Voorbijgaande hyperinflatie

Vrijspreker: Bank of America bracht een rapport uit over 'Transitory hyperinflation'. Wat is dat?

Opperdienaar: De centrale banken noemen de prijsstijgingen momenteel 'transitory'. Dus tijdelijk of voorbijgaand. Maak je er niet druk om, ga er niet op anticiperen onderdaan, het is maar tijdelijk. De FED zei dan ook dat inflatie best wat hoger mocht zijn omdat het een hele tijd wat lager geweest is. Gemiddeld voldoet het dan nog aan de doelstelling. Maar sinds bleek dat de hoeveelheid zoekopdrachten naar inflatie zo gestegen is en het 200% meer genoemd werd in aandeelhoudersvergaderingen, komen ze nu met de geruststellende woorden dat er misschien wel hyperinflatie komt, maar dat dit tijdelijk is.

Vrijspreker: Dus je geld wordt eerst waardeloos, maar daarna weer waardevol. Gebeurt dat eigenlijk wel eens?

Opperdienaar: Ik vergelijk inflatie/deflatie wel eens met een dronken motorrijder die over een bergweg rijdt. Aan de ene kant de bergwand (deflatie) en aan de andere kant de afgrond (inflatie). Hij kan zich aan de bergwand bezeren, maar de afgrond in rijden, daar komt hij niet meer van terug. Nu moet je geloven dat je geld misschien wel waardeloos wordt, maar blijf vooral zitten, want uiteindelijk krijgt het geld zijn waarde weer terug. 

Dit helpt de centrale banken natuurlijk bij het nationaliseren van de economie. Ze blijven geld drukken, maar willen geen competitie bij het opkopen van schaarse goederen of bedrijven. Bedrijven die altijd een grote verliespost worden, als de overheid ze eenmaal in handen heeft. Ooit was er een spoorwegbubbel die veel leek op de dotcom bubble, er werd met privaat geld een infrastructuur uitgerold met behulp van veel speculatie. Toen de spoorweg bubbel barstte (waarschijnlijk speelde krediet verstrekking met centrale bank dekking een grote rol in het ontstaan van de bubbel), kocht de overheid het op en vormde in NL de NS, Nationale Spoorwegen. Een verliespost van begin tot vandaag de dag. Nooit motivatie om te moderniseren of te saneren, alle verliezen zijn altijd gedekt door de belastingbetaler.

Maar als je kijkt wat er gebeurde bij 1 van de beroemdere hyperinflaties, die van Weimar Duitsland, dan zat er wel degelijk een soort 'voor-hyperinflatie'. Iedereen ontvluchtte aanvankelijk de gelddrukkerij door aandelen/goud/vastgoed te kopen, dus die gingen het eerst omhoog. Maar als de schoenpoetser zijn laatste cent ter speculatie heeft aangeboden en de voedsel en energieprijzen zijn aan de beurt, dan moet hij om te kunnen eten deze schaarse zaken wel verkopen. Het gebeurde dus dat de prijzen van inflatie vluchthavens toch even flink omlaag gingen voordat ze weer verder stegen. Dit terwijl de overheid doorgaat met geldcreatie. 

Misschien dat de overheids oorlog tegen de boeren ook in dit licht gezien moet worden (verplicht veestapel halveren, productie door regulering ontmoedigen). Het dwingt mensen uiteindelijk hun goud/zilver/bitcoin/aandelen te verkopen voor duur en schaars voedsel. 

papermarksvsgoldmarks

Weimar hyperinflation gold

Het dipje in 1920 oogt niet indrukwekkend want de schaal is logaritmisch, maar het ging toch terug van bijna 30 naar 10. 

Of neem de goudprijs in de jaren 70. Het zakte toch eerst van 200 naar 100. Sneu voor mensen die moesten verkopen.

Gold price by year 1970 1979

 

Comments:

Doneer3