Bosbranden en beursbranden

Vrijspreker: U ziet een verband tussen bosbranden en beursbranden. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Er zijn de laatste tijd flinke bosbranden geweest in Australië en Californië. Omdat er niet meer gekapt mag worden en er niet preventief weggebrand mag worden, neemt de hoeveelheid opgeslagen energie steeds verder toe naarmate het bos groeit. Hierdoor neemt de kans op een hele grote brand steeds meer toe. Hier legt Miranda Devine uit hoe in Australië de groene ideologie tot bosbranden leidde. Vanwege bezorgdheid om vogelnestjes werd er geen houtkap gedaan. Het ging nu allemaal in vlammen op. De Sheahans werden zelfs voor $50.000 beboet voor het kappen van bomen buiten de toegestane 6m van het huis. Nu is hun huis één van de weinigen die nog overeind staat in Reedy Creek, Victoria.

Vrijspreker: De gebruikelijke omgekeerde werking van dwang: Bescherming leidt tot vernietiging. Maar hoe relateert dit tot beursbranden?

Opperdienaar: Ook op de beurs staat de door overheden beschermde centrale bank geen correctie toe. Dit is ook een soort houtkap/preventief branden. De koersen moeten omhoog gaan, zodat iedereen zich heel rijk voelt en optimistisch blijft. Normaal branden slechte bedrijven af, maar met bescherming door een geldpers, vindt het zuiverende gedeelte van kapitalisme niet meer plaats. Bedrijven als Netflix, Uber, Twitter en Tesla zouden niet kunnen overleven door steeds maar aandelen uit te geven. Ze zouden failliet gaan of overgenomen worden door bedrijven die het management zouden vervangen. Doordat de centrale banken de rentes zo laag manipuleren, is een veel te groot gedeelte van de mensen speculant geworden om wat rendement te behalen. Dat lijkt een tijd lang goed te gaan, zolang mensen steeds meer risico blijven nemen.

Echter net als bij de bosbranden levert dit een ontzettend grote hoeveelheid brandhout op; mensen op die eigenlijk niets te zoeken hebben op de aandelenbeurs. Er is dan maar een vonkje nodig om die meute in paniek te brengen. 

Vrijspreker: Dus ook hier weer leidt bescherming tot vernietiging?

Opperdienaar: Je kunt de natuur maar een beperkte tijd uit evenwicht brengen. Boontje komt uiteindelijk om zijn loontje. Net zoals je geen enorme bossen kunt laten groeien in een woestijnklimaat, kunnen ook de bomen op de beurs niet tot aan de hemel groeien. Het brandhout zijn de gewone mensen die gaan speculeren in brandhout bedrijven. Net zoals als bij bosbranden de opwarming van de aarde de schuld krijgt, zijn het bij beurs crashes altijd de short sellers. Terwijl dat juist de mensen zijn die een bodem in de markt leggen omdat ze een koopverplichting hebben. En natuurlijk het kapitalisme, maar dat spreekt voor zich.

greenforest disaster free stock photos Beautiful Nature wallpaper for smart pnonehd wallpapers fire landscape tree flames apocalyptic 768x432

 

Comments:

Doneer3