Maduro in power

Vrijspreker: Vorige week viel in de socialistische heilstaat Venezuela de elektriciteit meerdere dagen uit. Was dat te voorspellen?

Opperdienaar: Toen eenmaal de 765kV lijn het begaf, raakten de anderen overbelast en gaven ook de geest, waardoor een groot deel van het land zonder stroom zat. Aan de ene kant is het verdacht dat als de CIA daar een ander regime wil, dat opeens de elektriciteit uitvalt. Maar afgezien daarvan lijkt het ook niet onwaarschijnlijk dat het op natuurlijke wijze kapot ging, net zo als de vele andere voorzieningen in het land.

In mei afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een vakbondsleider, die de werkers van het staats elektriciteitsbedrijf vertegenwoordigde, die waarschuwde dat er systematisch te weinig onderhoud gedaan was en dat storingen dreigden. De controle apparatuur dateerde uit de negentiger jaren en was nooit vervangen. Zoals het een goed heerser betaamt, werd de goede man gelijk gearresteerd door de geheime dienst.

De gedachten van de vakbondsman komen overeen met die van Chávez zijn vroegere olie minister, Rafael Ramírez, die het land verliet nadat hij een conflict kreeg met Maduro. “Guri [de waterkrachtcentrale] faalde door een gebrek aan onderhoud, net zoals als de thermische elektriciteitsfabrieken en de distributie”, schreef hij in een tweet. 

Vrijspreker: Je wilt natuurlijk alleen loyale mensen in je organisatie hebben, niet dat soort niet loyale verraders. Wel vreemd overigens, een socialist die het belang van investeren in kapitaalgoederen niet inziet. 

Opperdienaar: Inderdaad. Als heerser is de realiteit je vijand. Natuurkunde, wiskunde, algebra, het zijn allemaal vijanden. Het gaat om loyaliteit aan de heerser en politieke wil. De vraag is altijd: Wie moet ik opsluiten of uit een helicopter gooien om de wereld beter te maken? Hitler zei het al: "De triomf van de wil". Al die verraders die doorrekenen of dingen wel kunnen, daar moet je zo snel mogelijk van af.

Analisten en ingenieurs beweren echter dat het falen van de elektriciteitsvoorziening komt door jarenlang te weinig investering en mismanagement door voornamelijk militairen ipv gekwalificeerde technici. Net als bij andere instellingen, zijn de belangrijke posities bij Corpoelec de afgelopen jaren voornamelijk bekleed door vrienden van de regering en behoren veel van de gekwalificeerde medewerkers tot de 3 miljoen mensen die het land hebben verlaten. 

Vrijspreker: Doet een beetje aan Zuid Afrika denken. Hoe pakt Maduro de situatie nu verder aan?

Opperdienaar: Hij begint een militaire oefening om elektriciteit en watervoorziening veilig te stellen. Hij ziet cyber sabotage door de VS als de belangrijkste oorzaak. 

Vrijspreker: Een militaire oefening, dat klinkt veel belovend. 

Opperdienaar: Nog een paar meer mensen neerschieten of opsluiten, nog een paar extra loyalisten in de top en de stroomvoorziening komt weer op gang. 

De situatie lijkt echter verder verslechterd. Er zijn op grote schaal plunderingen gepleegd in Venezuela's olie hoofdstad Maracaibo tijdens de blackout.  Niet alleen werd de inhoud van winkels en bedrijven gestolen. Mensen trokken de airconditioning en koperdraden er uit en soms werd het hele dak gestolen. Het plunderen begon nadat een ijswinkel betaling in dollars eiste. 

Ricardo Costa, vice president van de Zulia staats 'business' groep Fedecamaras zei: "...Veiligheidstroepen waren nutteloos toen mensen alles van waarde meenamen inclusief kassa's deurposten, ovens, computers, beveiligingscamera's ... Hoe is het mogelijk dat duizend militairen worden ingezet om 50.000 betogers in toom te houden, maar dat slechts 50 man gestuurd worden als er 1000 plunderaars zijn? Je zou kunnen zeggen dat dit begon omdat de mensen honger hebben, maar ze namen niet alleen voedsel mee. Het ontaarde in zinloos vandalisme."

Vrijspreker: Betogers in bedwang houden lijkt me prioriteit nummer 1 voor een machthebber

Opperdienaar: Inderdaad. Die winkels worden wel weer opgebouwd en als die er weer zijn, komen er ook vanzelf weer goederen in. We zien wel waar mee betaald wordt.

Venezuela money

Money is the barometer of a society's virtue.

Ayn Rand

 

Comments:

Doneer4