Het obstakel is de weg

Vrijspreker: Wie iets succesvol wil ondernemen hoort nog al eens : het obstakel IS de weg. Hoe is dat van toepassing op libertariërs?

Opperdienaar: Een groot probleem in de samenleving, biedt voor een ondernemer een grote kans. Wie het probleem oplost, wordt beloond. Eerder oplossen is beter, goedkoper oplossen is beter, een combinatie van goedkoper/hogere kwaliteit/sneller oplossen wordt nog beter beloond. Elke ondernemer wordt blij van een groot probleem. Zonder obstakel is er geen bedrijf. Elk obstakel IS een bedrijf in wording. Libertariërs zien ook een groot probleem, een obstakel op hun weg, een kankergezwel in de samenleving: het geloof in het gebruik van agressie.

Vrijspreker: Dat geloof is moeilijk weg te nemen. Het wordt iedere nieuwe generatie ingepeperd door de groep mensen die het probleem vormt. Het plant zich voort als een virus. Wie zou dit ooit kunnen bestrijden?

Opperdienaar: Tot nu toe lijkt het alsof van het padje af geraakte heersers alleen te bestrijden zijn met andere van het padje af geraakte heersers. Vervang linkse centrale planners die je redden van graaiende kapitalisten door rechtse centrale planners die je redden van hordes onderontwikkelde immigranten. Net zo als de eerste groep het probleem niet wegneemt dat hen aan de macht bracht, zal de tweede groep heersers dat ook niet doen. Het lijkt wel duidelijk te zijn dat onderdanen zich niet laten deprogrammeren door middel van rationele argumenten. Het is als argumenteren tegen een virus of kankergezwel.

free chees mouse trap

Misschien moeten ze er op een andere manier naar kijken. In het probleem ligt de kans voor het individu. De stompzinnigheid van grote delen van de bevolking is een kans voor het individu. Je hoeft alleen maar te weten naar welke slachtbank de onderdaan geleid wordt. 

Vrijspreker: Maar het rationele individu kan toch niet gedijen in een samenleving die instort?

Opperdienaar: Het is moeilijk, maar het lijkt het hoogst haalbare. Het immuunsysteem van de samenleving lijkt op dit moment in ieder geval niet in staat jullie virus te verslaan. De enige hoop die jullie hebben, is dat de gevolgen van de centrale planning, rationele mensen minder raakt dan irrationele mensen. Net als chemotherapie gezonde cellen minder raakt dan kankercellen. Dus bescherm je tegen de boom en bust cyclus door goed in de gaten te houden wat centrale bankiers doen.

Vrijspreker: Heersers proberen echter vaak juist welvaart te verplaatsen van verstandige mensen naar minder verstandige mensen en ze laten hun oorlogen het liefst voeren met dienstplichtigen. Om te voorkomen dat goedgelovige malloten niet te snel uitgeselecteerd worden.

Opperdienaar: Ja, moderne oorlogsvoering zorgt dat die dienstplicht trouwens niet meer nodig is. Er is al financiële dienstplicht om het te betalen en de loopgraven oorlog ligt achter ons. Bombardementen zijn wel ideaal, die verdelen de gevolgen van oorlog gelijk over iedereen.

Comments:

Doneer5