Snowden, Media, CIA

Vrijspreker: Het is al weer een tijd geleden dat Edward Snowden naar buiten bracht dat de amerikaanse overheid via de NSA iedereen bespioneerde en afluisterde.

Opperdienaar: Ja dat was mei 2013. Hij vloog naar Hong Kong en had een gesprek met de journalist Glenn Greenwald en Laura Poitras van de Washington Post en Ewen MacAskill van de Guardian. Interessant om even te kijken wat er gebeurd is.

In Augustus 2013 kocht Jeff Bezos van Amazon de Washington Post voor $250 miljoen. Zakgeld voor iemand als Jef Bezos, zeker als je bedenkt dat Amazon een deal van $600 miljoen van de CIA binnenhaalde voor computer diensten verleend aan de CIA. In oktober van 2013 verliet Greenwald de Washington Post om Firs Look Media te gaan werken. Deze startup was opgericht door Pierre Omidyar van Ebay. De publicatie waarvoor Greenwald ging schrijven heette The intercept, maar slechts weinig publicaties over de NSA verschenen er. Je kunt je afvragen of het allemaal serieus bedoeld was, zeker aangezien de Ebay miljardair nauwe banden had met de Obama regering en hij zich sterk maakte voor de door de USA gesteunde regime verandering in de Oekraine. De Washington Post heeft het nu alleen nog maar over Russia gate en samenzweringen tussen de Trump regering en de Russen. Ook Guardian journalist Luke Harding schrijft boeken over deze samenzwering.

Vrijspreker: Mission accomplished. Je zou haast denken dat de deep state miljardairs gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden.

Opperdienaar: Sinds de operation Mockingbird aan het licht kwam, waaruit naar voren kwam dat de CIA tussen 1950 en 1970 400 journalisten aan het werk had in de media, was het taboe voor de geheime diensten om directe invloed in de media te hebben. Maar indirecte invloed is kennelijk nog steeds geen probleem. Het doet denken aan de handel met voorkennis door leden van het amerikaanse congres. Die gebruikten op handen zijnde wetgeving om daar financieel hun voordeel met te doen. Toen dat aan het licht kwam werd handel in aandelen verboden voor congresleden om belangenverstrengeling te voorkomen. Indirecte handel was echter wel legaal. Zo kunnen ze informatie verkopen aan hedgefunds die daar hun voordeel mee doen. Wat te denken van Warren Buffet die profiteert van bailouts en het verbieden van de Key Stone pipeline en om belastingverhoging roept?

Vrijspreker: Maar de overheid beschermt toch de kleine man tegen Robber Barons, groot industriëlen, internationals en het groot kapitaal?

Opperdienaar: Natuurlijk, onderdanen betalen alleen wat meer voor hun benzine, bailouts, gezondheidszorg, wegen, bescherming, onderwijs, voedsel, energie, rechtspraak, geld en transport. Verder verliezen ze om de havenklap hun geld en baan in de boom-bust cyclus. Maar verder werkt het enorm in hun voordeel.

Vrijspreker: Is dat niet altijd al zo geweest?

Opperdienaar: Om de Amerikanen in de eerste wereldoorlog te betrekken, had je het CPI, het Committee on Public Information. Het werd geleid door George Creel en had onder andere Edward Bernays in dienst, de auteur van het boek Propaganda. Die hadden 75000 propagandisten in dienst, de zogenaamde Four Minute Men. Die werden geacht om Universal Service and Selective Draft te propaganderen. 

Vrijspreker: Dus de overheidsinvloed op de nieuwsvoorziening wordt minder?

Opperdienaar: Of ze zijn efficiënter geworden.

 

Comments:

Doneer5