De afdaling van de waarheid

Vrijspreker: De manier waarop mensen bepalen of een idee dat ze in hun hoofd hebben waar is, is nog al veranderd in de loop der tijd. Op welke manier?

Opperdienaar: Dit wordt ook wel epistemologie genoemd. Hoe bepaal je of een stelling waar is of niet? Ik denk dat het historisch de volgende ontwikkeling doormaakte

1. De waarheid komt van god. Of je nu naar het orakel van Delphi ging waar een priester de waarheid prevelde of naar de kerk waar de priester of dominee vertelde wat god waar vond en wat niet. Zegt god dat de zon om de aarde draait, via zijn priester, dan is dat zo.

2. De waarheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een theorie kan getest worden. Hij moet intern consistent zijn en overeenkomen met waarnemingen. Is dat niet het geval dan is de theorie onjuist, is dat wel het geval, dat kan de theorie juist zijn, tot een waarneming gedaan wordt die niet in overeenstemming is met de theorie. Zeggen de waarnemingen dat de zon niet om de aarde draait, dan is dat niet zo.

3. Waarheid komt uit consensus. Met de populariteit van de democratie, werd waarheid steeds meer bepaald door hoeveel mensen iets waar of niet waar vonden. Vond iedereen dat de zon rond de aarde draaide? Dan was dat zo. Vond een groepje mensen een oudere dame een heks, dan was dat waar en moest ze op de brandstapel.

4. Waarheid is een persoonlijke ervaring. Voel jij je een 6 jarig Fillipijns meisje, dan is dat zo. Voel jij je als 52 jarige man een 6 jarig meisje, dan is dat zo. 6 jarige meisjes zijn kennelijk populair. Niemand zijn mening is superieur aan iemand anders zijn mening. Een soort mening Marxisme. 

Vrijspreker: Dus uiteindelijk is elke subjectieve mening even waar als elke andere?

Opperdienaar: Ja, maar als je zegt dat dat niet waar is, dan valt de hele wereld over je heen, want dat is dan weer objectief waar (dat er niets objectief waar is). Het is hetzelfde als met diversiteit. Er moet enorm veel diversiteit zijn, maar men is daar heel strikt over.

Diversity focus

Diversity police

bake my damn cake

Je mag allerlei meningen hebben, maar binnen een hele kleine bandbreedte.

lively debat small spectrum Chomsky

Vrijspreker: Maar dat betekent dan eigenlijk dat jij alles van hun als waar moet accepteren onder het mom van tolerantie en diversiteit. Maar dat zij niets van jou als waar hoeven te accepteren onder het mom van tolerantie en diversiteit.

Opperdienaar: Geniaal he?

Comments:

Doneer2a