Uit de pan in het vuur, regulering

Vrijspreker: Regulering, libertariërs zien het meestal niet als een vooruitgang.

Opperdienaar: Veel mensen die een beetje halfslachtig aan vrijheid doen, verwachten vaak hulp van regulering door de overheid als bescherming tegen de macht van de corporations/multi nationals. Dit interview van Tom Woods met de Andrew Torba van Gab.ai is veelzeggend. Gap is een forum waar een soort vrijheid van meningsuiting is. Na de conclusie dat de internet reuzen 98% van de markt uitmaken en dat Google en Apple daar de hoofdmoot in vormen, vraagt hij om regulering door de overheid, 'vrije markt is mooi, maar als de markt niet vrij is, moet de overheid ingrijpen'. Hij realiseert zich dat libertariërs geen fan zijn van regulering, maar hier is actie nodig. Silicon valley vormen de moderne 'robber barrons'. Er dient tegenwicht te zijn tegen deze multinationals. Gab.ai bood de ontslagen google essayist James Damore een baan aan. De gap app werd prompt uit de Google app store verwijderd vanwege haat spraak. Wat een machtsmisbruik door Google, het arme gab.ai stond machteloos tegenover deze multinational. Hier is regulering nodig.

Vrijspreker: Kinderen die pappa en mamma erbij roepen omdat hun oudere broertje ze pest.

Opperdienaar: Zo voelt het vast aan om de overheid er bij te roepen. Een echo van het gezin waarin hij opgroeide. De overheid als vader en moeder, de rechter en politie in conflicten tussen de kinderen, een rechter  die moet zorgen dat krachtsverschillen niet bepalen wie er gelijk krijgt. 

Maar nu komt het stuk dat verbaast: Andrew Torba geeft aan dat hij $20.000 aan donaties heeft om een 'legale strijd' te voeren tegen Google.

Vrijspreker: zozo, daar valt niet mee te spotten.

Opperdienaar: De vraag is hoe iemand kan denken dat hij met $20.000 het tegen Google kan opnemen in een geldpis wedstrijd om de gunsten van een overheid die altijd geld tekort komt? 

Het is alsof je een conflict hebt met George Clooney en er om vraagt dat het conflict beslist wordt door 300 ovulerende vrouwen. Let wel, het is niet Clooney die daar om vraagt, maar jij.

Nee, als je een conflict hebt met Mike Tyson dan stel je voor het te beslechten met een schaakpartij, niet met een gevecht.

Maar het idee om de overheid er bij te halen, is heel gemeengoed. Hier verzucht de alt media journalist Luke Rudowski dat een vrije markt Google en Apple alleen maar macht geeft.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=9MtIrSQonbA&t=64s{/youtube}

Het valt in de Zeitgeist roep om de internet giganten te reguleren. De Europese commissie ziet 3 manieren om de tech giganten te belasten. Theresa May zegt dat het vanwege terrorisme en fake news nu tijd is om het internet te reguleren. Google en Apple en Facebook vrezen megaboetes. MSNBC vindt dat het tijd is om de internetgiganten te reguleren om de democratie te beschermen. Zo sterft vrijheid en wint censuur zoals vrijheid altijd verliest: met donderend applaus

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=V1FFVWEQnSM{/youtube}

Laatst hoorde ik nog iemand anders vrijheid samenvatten als: Bedrijven alles laten doen waar ze zin in hebben.

Vrijspreker: Vrijheid is een samenleving waarin de non agressie principe leidend is. Het gaat er niet om alleen een andere eigenaar te kiezen. Wordt ik slaaf van de overheid of de bedrijven, waar ik niets van hoef te kopen, niet hoef te werken en geen producten van hoef te kopen?

Opperdienaar: Het valse dilemma geeft hem een excuus om niet in actie te hoeven komen, om niet na te denken over zijn lot. De onderdaan kan over zichzelf alleen maar denken als slaaf van A of slaaf van B.

Vrijspreker: Heeft Gap al veel success met de overheid?

Opperdienaar: Nog niet echt. Als het nieuws gereguleerd wordt, dan worden de regulators gekocht. Door de partijen met het meeste geld. Censuur versterkt te positie van de aller sterksten, zoals alle regulering. Het is een bijl in de handen van de elite, terwijl de onderdaan denkt dat hij hem in handen heeft.

 

gab registrar

Vrijspreker: Is het onterecht van de onderdaan de macht van de corporaties te vrezen?

Opperdienaar: Misschien niet, maar de allergrootste corporaties zoals hierboven genoemde Apple Facebook en Google, danken hun grootheid alleen aan patenten. Zonder door de overheid gehandhaafde patenten, hadden ze nooit die paar goede uitvindingen zo kunnen uitmelken zonder gekopieerd te worden. Maar als de overheid je een monopolie geeft, dan is het een stuk gemakkelijker.

Comments: