Basisinkomen voor de rijken

Vrijspreker: Deutsche Bank beweerde onlangs dat de FED, het centrale banken stelsel van de VS een soort basisinkomen voor de rijken had geregeld met al hun geldcreatie.

Opperdienaar: Deutsche Bank is een beetje een vreemde eend in de bijt. Hun derivaten portefeuille is ongekend en het was 1 van de weinige banken die aan Trump bleef lenen, zelfs nadat die rentebetalingen miste en DB aanklaagde voor een slechte economie. Nu komen ze hiermee

The accommodation and QE have acted as a free insurance policy for the owners of risk, which, given the demographics of stock market participation, in effect has functioned as universal basic income for the rich. It is not difficult to see how disruptive unwind of stimulus could become. Clearly, in this context risk has become a binding constraint.

Vertaald betekent dit eigenlijk dat alle geldcreatie door de centrale banken uiteindelijk vooral goed uitpakt voor mensen die hoge risico investeringen doen (en slecht voor mensen die hun hele inkomen aan boodschappen uitgeven). Als je kijkt naar wie de mensen zijn die over het algemeen hoge risico investeringen doen, dan kom je vooral op de rijken uit. Dus concludeert Deutsche Banksche Bank dat QE eigenlijk een soort basisinkomen voor de rijken oplevert.

Vrijspreker: Wat wil DB dan? Dat de geldkraan dicht gaat en dat de opgepompte aandelen, obligaties en huizenprijzen omlaag kukelen? 

Opperdienaar: Dat lijkt me niet. Als je een derivatenportefeuille hebt van 42 biljoen, dan is je risico profiel zeer hoog. Het lijkt me dat je er op niet zit te wachten dat je verzekering onder je vandaan getrokken wordt. DB zegt er wel bij dat er geen weg terug meer is voor centrale banken, dus het maakt eigenlijk toch niet uit. Misschien hebben ze al hun Griekse obligaties al gedumpt bij de ECB.

Vrijspreker: Als de geldpers uitgaat, worden een hoop speeltjes van de rijkere medemens waardeloos.

Opperdienaar: Je kunt natuurlijk in een Porsche gaan rijden om aan te geven dat je bij de elite behoort, maar je kunt ook op andere manieren je superioriteit weergeven. Vroeger was dat door dik te zijn, taartjes te eten en sigaren te roken, later door slank te zijn, biologische sprinkhanen te eten en niet te roken. Vroeger moest je als elite een blanke huid hebben, zodat duidelijk was dat je niet op het land in de zon werkte, later juist een bruine huid die aangaf dat je het halve jaar op je jacht in de middellandse zee rond dobberde. 

Vrijspreker: Zijn er nog andere verborgen manieren om je status te signaleren?

Opperdienaar: Er bleek laatst dat in Zweden de mensen die het meest enthousiast waren over de immigratie uit arme landen, er zelf het verst vandaan woonden. Het is begrijpelijk dat ze enthousiast zijn over de laaggeschoolde nieuwkomers. Die houden namelijk hun huis schoon, de tuin op orde en de bladeren uit het zwembad en dat voor een appel en een ei. Je enthousiasme voor immigratie geeft aan dat ze geen competitie zijn voor jouw klasse. Bungel je aan de onderkant van de sociale ladder, dan ziet de zaak er anders uit. Dan stelen de immigranten je baan. Hierbij geeft je positie over immigratie vaak je sociale status aan. Net zoals de vrouw die zeker in haar relatie staat, niet bang is voor de nieuwe secretaresse van haar man, maar de vrouw die niet zeker in haar relatie staat dat wel is. 

Vrijspreker: Als de geldkraan dichtgaat, komen er een hoop meer mensen in de onderklasse dus. Ze kunnen niet meer teren op hun financiële bezittingen.

Opperdienaar: De spanningen zullen inderdaad toenemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt als de geldkraan dicht gaat. Dat was ook ooit de doelstelling van Keynes: het uitroeien van de 'rentiers'. De mensen die anderen uitbuiten door van kapitaalopbrengsten te leven.

Keynes rentier

De enigen die voordeel hebben bij deflatie zijn de mensen met spaargeld, maar na jarenlange inflatie en rentes die op 0 of negatief staan, zit iedereen zwaar in de schulden en belegd in risicokapitaal.

 

Comments:

Doneer5