Hoe verberg ik een olifant (2)

Vrijspreker: In het vorige deel van Hoe verberg je een olifant, gaf U aan hoe de onderdaan moet worden afgeleid met een nep gevaar in de vrije markt om het overheidsgevaar te verbergen. Is dat alles wat nodig is? Of komt er nog meer bij kijken?

Opperdienaar: Laatst las ik het boek "The attention merchants" van Tim Wu. Daar stond ook weer een mooi voorbeeld in. Het boek begint met een waarschuwing over scholen die geld aannemen van bedrijven en daarmee de bedrijven de mogelijkheid geven de onschuldige hersentjes van hun kinderen te bespelen. De ouder denkt volgens de schrijver: "Gratis geld voor onderwijs", maar ziet iets over het hoofd. De onderdaan krijgt hier weer een nep gevaar aangereikt, een boksbal, een bliksemafleider. Er wordt hem verteld waar hij zich zorgen over moet maken: Bedrijven die zijn kinderen proberen te overtuigen. Daarmee ziet hij niet meer waar hij zich werkelijk zorgen over moet maken.

Vrijspreker: Dit alles terwijl zijn kinderen op een overheidsschool zitten, waar ze ingekapseld worden in een denkraam waar ze bijna gegarandeerd als belastingslaaf uit komen, denkend dat ze zonder heerser van de rand van de aarde afvallen vanwege hun eigen tekortkomingen.

Opperdienaar: Inderdaad. De onderdaan wordt een nep gevaar aangereikt om zijn aandacht op te richten, zodat hij het hoofdgevaar niet ziet. Hij slaat al zijn kracht stuk op het nep gevaar, de corporatie, die feitelijk  mede slaaf is. Net zo als soldaten er op worden gewezen hun schoenen goed te poetsen en hun bed netjes op te maken, zo dat ze niet door hebben dat ze betaald mensen doodschieten die ze niet kennen, mensen die feitelijk hun mede slaven zijn. Maar dit is ruwweg besproken in de vorige aflevering.

Wat er nog bij komt, is dat wil de onderdaan het nep gevaar geloven, om hem te laten bijten in het aas, is het nodig hij dan ook een beetje gecorrumpeerd is zonder zich daarvan bewust te zijn.

garbage propaganda

Vrijspreker: Als een onderdaan zich niet bewust is van een kleine interne corruptie dan projecteert hij dat op zijn omgeving en ziet het overal vergroot in de mensen om hem heen.

Opperdienaar: Precies, dat is bijvoorbeeld de reden dat socialisten overal graaiende kapitalisten om zich heen zien die de armen willen uitbuiten. Dat is omdat ze zelf profiteren van de zwakkeren. Zoals Karl Marx nooit een dag werkte voor zijn geld, een rijke familie trouwde en zijn enige werkneemster, de huishoudster, zwanger maakte en afdankte. Hij profiteerde van mensen en zag dus overal profiterende kapitalisten. Rechtse mensen zien overal enge mannen in verre landen die hen willen aanvallen, omdat ze feitelijk enge mannen zijn die mensen wil aanvallen.

Vrijspreker: Waarom moet een onderdaan projecteren voordat hij naar het aas van het nep gevaar hapt? Waarom is het nep gevaar alleen niet genoeg?

Opperdienaar: Als hij zijn onbewuste eigen corruptie projecteert op het nep gevaar, dan doet hij geen verder onderzoek naar dat nep gevaar. Hij heeft instantaan zekerheid. Omdat het in hem zelf zit. Hij hoeft niet op onderzoek uit te gaan. Als hij zich namelijk zou gaan verdiepen in het nep gevaar dat je hem aanreikt, dan valt het hele verhaal in duigen. Dan blijkt het bijvoorbeeld dat het onmogelijk is voor corporaties om kartels en monopolies te vormen zonder overheid, dat zonder minimumloon de minderbedeelden niet in de goot eindigen terwijl elites vanuit hun paleizen toekijken. Om te zorgen dat hij gelijk met onwankelbare zekerheid ieder verder onderzoek direct afkapt, direct denkt te weten dat het nep gevaar, het echte gevaar is, moet hij diep in zijn hart weten dat dit het echte probleem is. Dat weet hij alleen als hij zelf gecorrumpeerd is.

Vrijspreker: Hoe corrumpeer je de onderdaan?

Opperdienaar: Met angst. Uit angst neemt de onderdaan een sociaal geaccepteerde morele 'shortcut'. Om het Star Wars karakter Yoda aan te halen: angst leidt tot woede, woede leidt tot haat, haat leidt tot lijden.

fear leads to sufering yoda

 

 fear ignorance hate

Comments:

Doneer4