Hypnose

Vrijspreker: U las het boek "Suggestible You: the Curious Science of your Brain's ability to deceive Transform and Heal" door Erik Vance. Stond daar nog wat interessants in?

Opperdienaar: De auteur gaat op een zoektocht naar irrationaliteit rond hypnose. Hoewel hij uiteindelijk zelf moeilijk te hypnotiseren blijkt, stelt het hem eigenlijk teleur en voelt het voor hem meer als een tekortkoming dan een kracht. Hij ontdekt dat hypnotiseerbaarheid versterkt kan worden onder sociale druk. Hij wijdt dat aan de behoefte van mensen om anderen niet teleur te stellen. Dat is niet zo vreemd want er zijn vele herhaalbare experimenten waar dat uit blijkt. Het Milgram experiment is daar een voorbeeld van, maar ook leerprestaties van kinderen worden sterk verbeterd als hun leraren wordt wijsgemaakt dat ze met briljante kinderen van doen hebben. Placebos zijn hier ook een voorbeeld van. Verwachting speelt kennelijk een grote rol.

 

Top hypnotiseur

 

Top hypnotiseur Andrew Newton ziet hypnotiseurs overal om hem heen: Bijvoorbeeld bij militaire parades, waar soldaten in de pas lopen en toeschouwers op commando schreeuwen. Hij zegt dat Tony Robbins een van de beste hypnotiseurs die hij ooit gezien heeft. Robbins is misschien 's werelds beroemdste motiverende spreker, gevierd voor zijn grenzeloze energie en rockster persoonlijkheid. Hij heeft een toegewijde bijna cult-achtige groep volgelingen. Deelnemers aan zijn congressen geven vaak aan zich opgeladen te voelen en klaar om hun leven daarna te veranderen. Newton zegt dat het niet moeilijk is om zijn geheim te zien. "Hij gebruikt de oudste hypnose trucks die er zijn. Hij vertelt mensen wanneer te staan en wanneer te zitten. Hij zegt de mensen wanneer ze de persoon naast hen moeten 'high fiven' en wanneer elkaar de hand te drukken. Wanneer de persoon naast je te omhelzen en wanneer je vuist in de lucht te steken, terwijl je 'ja ja ja' roept." Daar vandaan is het slechts een kleine stap om mensen te vertellen wat ze moeten doen. En daarna naar wat te denken. Newton observeert dat knielen, bidden en zingen in groepen zo ongeveer het script voor massa hypnose is. In dit leven is het gemakkelijker om de kracht van alles te zien van nazi duitsland, tot TV dominees, tot boy bands zoals 'One direction', ze brengen allemaal mensen onder hypnose.

 

Vrijspreker: Is politiek hypnose? 

Opperdienaar: Libertariërs gaan er vaak vanuit dat je begint met mensen uit te leggen waar ze een denkfout maken en dat daarna hun handelen zal volgen. Maar de werkelijkheid gaat andersom. Hun denken volgt hun handelen. Het heeft sterke parallellen met hypnose, zeker als je naar partij congressen kijkt. Net als de congressen van Tony Robins, worden mensen opgeladen en roepen ze 'hoop en verandering' en denken ze vol energie de wereld te gaan veranderen (met andermans geld en leven). 

20campaign articleLarge

bernie supporters

 

 

 

De meeste mensen zijn goed hypnotiseerbaar. Wat het evolutionaire nut hier van is, is mij nog steeds niet duidelijk. De auteur beweert dat hypnose gebruikt kan worden bij genezen van ziektes. Net zoals placebos dat kunnen.

Vrijspreker: Evolutionair hebben we waarschijnlijk nog nooit in een situatie geleefd waarbij dat in massale vorm enorme schade kan aanrichten en mensen zich als lemmingen in de ellende storten.

Opperdienaar: Ik denk dat politiek wel degelijk een evolutionair nut dient. Stel dat je een hongersnood krijgt, wat in het verleden waarschijnlijk veel gebeurd is. Als iedereen dan zijn voedsel en brandstof voor zich zelf houdt, dan heeft iedereen te weinig en gaan ze allemaal dood. Maar als iedereen het opoffert aan een heerser en zijn harem, dan gaan de onderdanen die het offeren doen misschien iets eerder dood, maar de heerser en zijn harem kunnen door deze belasting net de hongersnood overleven en de populatie kan snel herstellen als de heerser zijn harem snel zwanger maakt. Niet alleen het individu heeft overlevingsdrang, maar de soort ook. Libertariërs denken teveel dat alleen het individu handelt. Iets waar Richard Dawkins ook over geschreven heeft. Het individu is een vehikel van het gen en onderdanig aan de behoeftes van het gen (voortplanting) Vanuit de soort gezien is concentratie van welvaart goed voor slechte tijden. Het is zoiets als al je geld op 1 vakje van de roulette zetten. Win je, dan overleef je barre tijden, verlies je, dan ga je hooguit iets eerder dood dan anders. Goklust heeft misschien een evolutionaire oorsprong.

Vrijspreker: Vandaar dat de gedachte dat er geofferd moet worden voor de gemeenschap, vaak zo goed aanslaat bij het stemvee.

Opperdienaar: Offeren, gokken en welvaart concentreren, goed voor barre tijden. Goed voor de soort dan tenminste. Het zou ook verklaren waarom mensen geneigd zijn autoritairder te stemmen als ze met de dood geconfronteerd worden. Al je geld op 33.

Dancing and trancing

More dancing and trancing

Comments: