Duurder is goedkoper

Ignorance Is StrengthVrijspreker: Ik vroeg me laatst af hoe inflatie in het westen verdoezeld wordt, onder het drinken van een cocktailtje van omgerekend meer dan 30 gulden.

Opperdienaar: Allereerst is het altijd verbazingwekkend dat de onderdanen zulke rare motieven aan inflatie ten grondslag leggen. Dan zeggen ze dat wij heerschers geld drukken om 'de economie te stimuleren' of om 'het deflatie spook te bevechten'. Dat zeggen ze nooit als er ergens iemand privé in de kelder eurobiljetten drukt. Onze centrale banken drukken geld, net als andere valsemunters, omdat we over sommige mensen nog onvoldoende macht hebben om hun productie gewoon te kunnen afpakken. Als ze hun productie alleen willen ruilen tegen papiertjes die wij drukken, dan drukken we die graag.

 

Behalve ons zelf verrijken, willen wij ook graag pronken met enorme economische groei onder ons regime. Nu gaan die BNP getalletjes allemaal mooi omhoog als er meer geld in omloop komt, maar we moeten daar dan helaas de prijsstijging van aftrekken om het geloofwaardig te houden. Die prijsstijging moet dus wat omlaag gemasseerd worden. Dat gebeurt meestal door 2 technieken van onze statistici.

Substitutie

Het boodschappenmandje wat als basis dient om de prijsstijging te bepalen heeft geen vaste inhoud. Wij bepalen wat daar in zit en wat vervangen moet worden. Mensen hun dieet verandert ten slotte, sommige producten zijn zelfs niet eens meer te krijgen, soms kopen ze een huis, dan huren ze weer. Dus wij vervangen biefstuk door kip en dan kip door gehakt en dan gehakt door analoogkaas als dat het verloop van het koopgedrag van mensen is. Wij volgen hierin alleen onschuldig de markt.

Vrijspreker: Wacht even, het kan natuurlijk zijn dat mensen van biefstuk naar gehakt gaan, omdat ze de biefstuk niet meer kunnen betalen vanwege de inflatie. Dan is het vreemd dat jullie zeggen dat het een gedragsverandering is en dat er geen inflatie is. Jullie meten gewoon wat de consument kan kopen, zo is er nooit inflatie.

Opperdienaar: Mooi he? Als hij niets meer te eten kan kopen, zeggen we dat slank de laatste mode is en dat het eten van boomschors een rage is onder gezondheidsfanaten. Een biefstuk kost een miljoen euro maar iedereen is vegetariër uit gezondheidsoverweging, het boodschappenmandje is dan leeg en er is nog steeds geen inflatie. Er is zelfs deflatie, want het kost niets meer. Ik verwacht dat depressievoedsel een grote vlucht gaat nemen.

Vrijspreker: Ok, dus zolang de gedragsaanpassing niet is vanwege de prijs, maar vanwege iets anders telt het niet als inflatie?

Opperdienaar: Inderdaad, biefstuk is dan duur geworden omdat het een niche product is geworden voor een kleine minderheid. Het is geen niche product geworden omdat het duurder werd. Het is een bewustwordingsproces van de consument. Hij rijdt straks geen auto meer, maar niet omdat hij het niet meer kan betalen, nee, nee, nee, hij laat de auto staan en bibbert in zijn huis als bewuste keuze om global warming te voorkomen. Dan gooien we autorijden en centrale verwarming uit het boodschappenmandje en stoppen hardlopen erin. 

Kwaliteitsaanpassingen

Bij kwaliteitsaanpassing zeggen we dat als je nu een computer koopt voor 500 euro en 3 jaar geleden ook, dat dit een enorme prijsdaling is. Die nieuwe computer is niet te vergelijken met die vorige. Die nieuwe is misschien wel 4x zo krachtig en dat betekent eigenlijk dat je 2000 euro aan computer koopt voor slechts 500 euro. Dat is een enorme prijsdaling. Zo ook met je nieuwe auto. Dit compenseert weer andere prijsstijgingen.

 

Vrijspreker: Maar die prijsdalingen zijn het gevolg van verbetering in productie van de vrije markt, die normaal de onderdaan ten goede zou komen. Nu drukken jullie geld erbij en confisceren jullie eigenlijk de productiviteitsstijging van de vrije markt. De biefstuk wordt 2 keer zo duur en wordt minder gegeten, de computer '4x zo goedkoop' door efficiëntere productie en tada! , er is geen inflatie.

 

Opperdienaar: Mooi he? Er zijn ook tussenvormen mogelijk. Je biologisch geteelde ham, je vrije uitloop eieren en groene stroom, zijn in feite ook van veel betere kwaliteit en hoewel duurder dus toch goedkoper. Naast 'oorlog is vrede', 'vrijheid is slavernij' en 'onwetendheid is kracht', is er nu dus ook 'duurder is goedkoper'.

 

Daarnaast heeft dit nog de bijwerking dat mensen geconfronteerd met zoveel Orwelliaanse tegenstrijdigheden aan ego depletion gaan leiden. Dit verschijnsel onder andere beschreven in het boek 'Thinking fast and slow', houdt in dat een zware mentale taak (zoals het proberen te begrijpen van al de Orwelliaanse tegenstrijdigheden, WTC7, global warming), ze goedgeloviger maakt. Uit experimenten blijkt dat mensen al goedgeloviger worden als ze een aantal zinnetjes op juistheid moeten beoordelen, terwijl ze tegelijk een aantal getallen moeten onthouden.

Dit komt doordat het brein werkt met een automatisch en snel 'ik geloof alles/goedgelovig' systeem en een langzamer en lui systeem dat pas in actie komt als de automatische piloot er niet uitkomt. Dit laatste sceptische of 'ontgeloof' systeem is zoals gezegd lui en daarom worden vaardigheden die je eerst heel moeizaam en bewust aanleert op een gegeven moment in je automatische systeem ingevoerd en speel je opeens gitaar zonder er bij na te denken terwijl het eerst nog de grootste mentale concentratie vereiste. Het luie systeem is delegerend in karakter richting het goedgelovige systeem en komt alleen in actie als er cognitieve dissonantie is. 

Echter het luie, delegerende systeem heeft een beperkte capaciteit (vandaar dat het zo graag delegeert) en als dit systeem zich het hoofd breekt om allerlei raadselachtige tegenstrijdigheden op te lossen zoals 'duurder is goedkoper', dan is het automatische systeem tegelijkertijd eenvoudig van de grootste onzin te overtuigen. Je kunt de  leugens en propaganda zeg maar onder de radar van het luie systeem door bij de onderdaan naar binnen vliegen, omdat deze radar te druk bezig is met raadsels die niet op te lossen zijn. Ego depletion uit zich door glucose gebrek in de hersenen. Glucose is de brandstof voor die hersenen. Uit experimenten blijkt dat ego depletion verminderd kan worden door glucose/suiker te gebruiken. Suiker heeft echter wel een aantal nadelen. Het betekent dat onderdanen van heersers die de volle mep aan tegenstrijdigheden over zich heen krijgen en zich met suiker proberen te verdedigen, nogal dik worden.

obesity-epidemic

Verder zijn er een aantal andere drugs beschikbaar die de pijn van cognitieve dissonantie kunnen verzachten.

sugar cocaine

Maar die zijn veelal door de heersers illegaal verklaard.

Vrijspreker: Waarom is dat?

Opperdienaar: Voor de heerser is het ook pijnlijk om te moeten zien hoe zijn geweldige dwangmaatregelen er toe leiden dat zijn onderdanen zich massaal op de verdovende middelen storten, zijn land proberen uit te komen en zijn belasting proberen te ontwijken. Vandaar dat heersers ook wel eens wat gebruiken om de cognitieve dissonantie te verminderen. Maar de strategie van elke heerser is allereerst: geweld, dus verbiedt hij liever de middelen waarmee onderdanen blijk geven van hun moedeloosheid. Dan kijkt hij tevreden naar zijn onderdanen en ziet gelukkige gezonde mensen, opgesloten in zijn land, zich het hoofd brekend over oorlog=vrede, vrijheid=slavernij, onwetendheid=kracht en duurder=goedkoper. Hij schuift er een heerlijk nog een leugen naar binnen.

Comments:

Doneer2