Wat u hier ziet is ...

Vrijspreker: Heel vaak hoor je bij een nieuwsbericht een gezagvolle commentaarstem uitleggen wat de onderdaan ziet. De zogenaamde voiceover. Wat voor effect heeft dat?

Opperdienaar: Het effect wordt ook wel "The voice of God" genoemd met als boegbeeld de verslaggever Walter Cronkite. De stemmen zijn er vast op uitgezocht voor maximaal effect. Het helpt de onderdaan de ruwe informatie die hij binnenkrijgt te interpreteren. Het is mogelijk om die onderdaan van alles te laten interpreteren onafhankelijk van wat zijn eigen ogen en oren hem vertellen.

Opstookbaarheid

Vrijspreker: U zegt dat je landen kunt karakteriseren naar hun opstookbaarheid. Wat bedoelt U daar mee?

Opperdienaar: Sommige Amerikanen denken dat Europa via het WEF stiekem probeert weer een koloniale wereldmacht te worden (Tom Longuo) door Amerika ten gronde te richten. In Oost Europa zijn sommigen bang dat Rusland de USSR wil herstellen, sommige de zwarten denken dat ze weer tot slaaf gemaakt gaan worden door Republikeinen, veel joden denken dat ze nog een keer gegenocideerd gaan worden door antisemieten, Grieken zijn bang dat de Turken ze weer gaan bezetten en het Ottomaanse rijk willen herstellen en sommige vrouwen denken dat ze tot kinder baarmachines achter het aanrecht zullen worden gedwongen(The Handmaid's Tale). Je kunt nog tijden doorgaan. De Chinezen vrezen dat de Japanners en westerlingen ze weer gaan bezetten, etc. etc.

The fish rots from the head down

Vrijspreker: Het engelse gezegde "The fish rots from the head down" betekent dat een samenleving of organisatie eerst bij de leiders gaat rotten en dat de rest dan volgt. Klopt dit?

Opperdienaar: Ik weet niet eens of het klopt dat vissen eerst aan de kop gaan rotten. Net als met die kikker die je langzaam zou kunnen koken zonder dat hij uit de pan springt, blijkt het iets te zijn wat intuïtief goed klinkt, maar in werkelijkheid niet zo wekt. Mijn AI hulpje zegt dat het rottingsproces ingewikkelder is. Maar goed, klopt het bij een samenleving wel? Het is zo'n moeilijke oorzaak gevolg vraag. Ik denk dat je in een gezonde samenleving of organisatie niet snel een rotte leiding hebt en andersom ook niet. Men controleert elkaar. Het is denk ik wel zo dat bij een organisatie zoals een overheid zonder klanten, die per definitie immoreel is, de slechtste personen het minste weerstand ondervinden. Er is al een voorselectie gedaan. 

Verliezende religie

Vrijspreker: Andrew Tate heeft zich tot de islam bekeerd. Je lijkt niet veel influencers te kunnen vinden die zich tot het christendom bekeren. Waarom is dat?

Opperdienaar: Het is de verliezende religie, net zo als wit de verliezende huidskleur is. Mensen sluiten zich niet graag aan bij een groep die over zich heen laat lopen. Je ziet het aan alles. De RK kerk verkoopt land voor de eerste moskee van Florence. Denk je dat je zo iets zou zien in Mekka? Lesbische bisschop Stockholm laat gebedsruimte voor moslims bouwen in kerk en verwijderd de kruizen.

Ze kunnen het goed missen

Vrijspreker: Vaak wordt bij belastingen gekeken of de belastte het kan missen. Is dat logisch?

Opperdienaar: Daar lijkt iets van rechtvaardigheid in te zitten. Zeg maar:"Je mag een succesvol iemand zijn eigendommen afpakken als hij daarna nog te eten heeft."

Je bent zelfs ronduit genereus als je hem daarbovenop uit de goedheid van je hart ook nog een mooie middenklasse auto laat behouden. 

Wat ben je voor beest als je zelfs na zo'n genereus gebaar nog kritiek hebt op dit 'systeem'. Het is geven en nemen tenslotte, we moeten ergens in het midden uitkomen (52% bijv.) 

De steun van 'het volk'

Vrijspreker: Vaak hebben heersers het idee dat ze het allemaal goed zit, omdat ze gezorgd hebben dat het goed lijkt. Werkt dit?

Opperdienaar: Een grote valkuil voor machthebbers. Een empire dwingt de regering van een vijandige bevolking op de knieën via hun financiële systeem, hun leger, hun kleurenrevoluties, hun media en dan kunnen ze victorie kraaien. "Egypte staat aan onze kant" hoor je dan. Maar dat is natuurlijk niet zo. Egypte stond ooit in het Sovjet kamp, daarna in het Amerikaanse kamp. Maar de Egyptenaren stonden in geen van deze kampen. De heersers krijgen er nu alleen veel geld van de heersers van de VS.

De onderdaan op het wereldtoneel

Vrijspreker: Niet alleen politici zijn hongerig om op het wereldtoneel te staan. Wie nog meer?

Opperdienaar: Er is veel slechts te zeggen over social media zoals beschreven in "The anxious generation" door Jonathan Haidt. De eerste generatie kinderen die met sociale media opgroeide, lijkt massaal aan de mentale problemen te lijden. Aan de andere kant is het hele verschijnsel dat politici hun hele kudde onderdanen onder de bus gooien om even een schouderklopje te krijgen op het wereldtoneel, nu bereikbaar voor het gewone volk.

Doneer2