Jeff Thomas bespreekt besmettelijke waanzin

Vrijspreker: Jeff Thomas bespreekt het interessante verschijnsel dat mensen uiteindelijk tussen hopeloosheid en lege beloften moeten kiezen en dat ze dan altijd voor lege beloftes kiezen.
Opperdienaar: De vraag is hoe het komt dat ze in die situatie verzeild raakten. Maar dat bespreekt het artikel ook. Zolang mensen in een relatief vrije markt situatie zitten, zien ze om zich heen dat hard werken en verstandig handelen je welvaart doet toenemen. Ze zijn niet gevoelig voor collectivistische argumenten. Maar een collectivistisch programma voorzichtig ingevoerd, zorgt zowel voor meer armoede en een enthousiastere ontvangst voor nog collectivistischer ideeën. Het is een hockeystick grafiek van waanzin. Besmettelijk als de pest. Als er ergens sprake is van positieve meekoppeling, dan is het waanzin.

De wet van behoud van waanzin

Vrijspreker: U beweerde al eerder dat als een individu een bepaalde emotie niet voelt, dat de mensen om hem heen deze emotie des te meer voelen.

Opperdienaar: Inderdaad. Een voorbeeld dat veel mensen direct begrijpen is als iemand dronken op de rand van een hoog gebouw danst. De mensen om hem heen zullen de angst voelen die de dronken danser niet voelt. De wet van behoud van angst. Of de film waarbij de nietsvermoedende dame in de douche stapt waar de kijker van weet dat er een moordenaar met een mes in zit.

Maar het geldt niet alleen voor angst. Het geldt ook voor waanzin. Veel klimaat alarmisten vallen over elkaar heen om onderdanen de grootste doem scenarios voor te schotelen. Vergezeld van een oplossing: meer belasting. Probleem, reactie, oplossing. Dit terwijl volgens een Greenpeace enquete onder klimatologen slechts 13% een uit de hand lopend broeikaseffect waarschijnlijk acht. De Amerikaanse politica AOC stelde in een programma genaamd "The Green New Deal" voor om 93 biljoen USD uit de onderdanen te trekken ($600.000 per huishouden) en door overheden te laten besteden in plaats van door de mensen die het verdiend hebben. 

De naam 'The Green New Deal' is een knipoog naar een populair geacht programma dat de VS langer in de grote depressie hield door meer geld via overheden uit te geven. Het programma zou een in de VS ongekende toename van centrale planning betekenen. Het komt meer in de buurt van het Chinese communistische programma:"De grote sprong voorwaarts". De deadline voor catastrofe is al verder terug geschroefd van 12 jaar naar iets meer dan 12 maanden. In onderstaande video van Part of the Problem, wordt een bijeenkomst van AOC besproken, waarbij iemand in het publiek opstaat die zegt dat de Green New Deal niet genoeg is om de planeet te redden. Zelfs het bombarderen van Rusland is niet genoeg, er zijn te veel mensen op de planeet, we moeten babies gaan eten. Je ziet AOC even worstelen met de paniek dame. Het klinkt als een medestander die iets verder is dan zij. Ze is niet gewend om niet de persoon te zijn die met de meest waanzinnige ideeën komt. Opeens verandert ze in een kalmerende stem. Dave Smith en Robbie Bernstein bespreken het verschijnsel dat de som van de waanzin gelijk moet blijven en dat als 1 iemand heel waanzinnig wordt, de rest zich verstandiger moet gedragen, Dit om te voorkomen dat de totale waanzin teveel toeneemt. Robbie beweert zelfs dat je het best in alle relaties gelijk naar de meest waanzinnige positie kunt springen om daar een vlag te planten. De partner moet dan wel de gezond verstand positie in nemen. 

Complimenten voor deze trol. Geheel in lijn met het artikel van vorige week: Vooruit trollen

eat babies go vegan

De grote versmalling

Vrijspreker: U merkt een vreemde parallel op tussen verschillende verschijnselen in de samenleving. Wat zijn die?

Opperdienaar: Ja, de basis van een hoop zaken wordt steeds smaller. Als eerste viel me op dat de aandelenmarkten steeds meer steunen op een paar aandelen. Dit is bijvoorbeeld te zien door de grootste bedrijven van de de VS (SP500) te vergelijken met de kleinere bedrijven (RUSSEL2000). Dan zie je duidelijk dat het geld naar de grote jongens stroomt en niet naar de kleintjes.

SP500 vs Russel2000

Maar niet alleen bij de aandelenmarkten, ook bij de crypto currencies gaat al het geld naar de leider (Bitcoin). Bitcoin maakt meer dan 70% van de markt uit. De altcoins doen het een stuk slechter dan de leider. Maar daar blijft het niet bij. Ook in de edelmetaal markt gaat alles naar de leider. Een ounce goud was onlangs in te wisselen voor 80 ounce zilver. Dat is ongebruikelijk hoog. Ook hier: The winner takes all. Tot slot gaat bij de nationale valuta's alle kracht naar de US dollar, pesos, liras, ponden, yuans, allemaal leggen ze het af tegen de US dollar.  

Vrijspreker: Dat is inderdaad wel opvallend, zijn er nog meer voorbeelden?

Opperdienaar: De inkomensongelijkheid is ook 'winner takes all' 

CBO income before4 19

Evenals de welvaartsongelijkheid

wealth inequality mar7

Vrijspreker: Wat is de ongelijkheid waar dit uiteindelijk allemaal de inleiding toe is?

Opperdienaar: Machtsongelijkheid. Al deze ongelijkheden stomen je klaar voor het idee dat het een natuurlijke zaak is dat alle macht aan de top zit. De grootste inkomensongelijkheid bestaat er uit dat de helft van ieders inkomen door een paar mensen aan de top wordt uitgegeven. Naast de vuurwapenongelijkheid natuurlijk. Socialisten zijn altijd voor gelijke verdeling, maar nooit van vuurwapens.

Vrijspreker: Alle krachten worden gebundeld om een paar toppers naar nog hogere toppen te jagen?

Opperdienaar: Inderdaad. Ik bespeur iets van angst. Waarschijnlijk zijn er veel beleggers die hun geld niet meer tegen een negatieve rente willen uitlenen voor een gegarandeerd verlies. Maar de overstap naar aandelen gaat niet met overgave. Uit negatieve rente nood gaan ze met lood in de schoenen naar de grootste aandelen. Die waarschijnlijk het meest overgewaardeerd zijn. Iedereen zet in alle sectoren kennelijk alles op de winnaars. Overtuigd dat een grote ramp gaat komen. Inflatie en hoge belastingen bevoordelen natuurlijk vooral mensen die rijk zijn en dicht bij de subsidiestromen zitten die het spiegelbeeld zijn van de belastingen.

Vooruit trollen

Vrijspreker: De tegenstanders van vrijheid houden er tegenstrijdige ideeën op na. Dat lijkt voor hen geen probleem.

Opperdienaar: Inderdaad en libertariërs blijven maar denken dat ze verder komen door op die tegenstrijdigheden te wijzen. Onderdanen zoeken de weg van de minste emotionele weerstand. Als vissen in een school zwemmen ze de kant van de school op. Zelfs als dat richting een groot visnet gaat. Het principe van in een school zwemmen is simpel: Zo min mogelijk mensen voor het hoofd stoten, altijd 10 centimeter emotionele afstand houden tot andere vissen. Schreeuwt er ergens een meisje moord en brand over het klimaat? Geef haar haar zin, degenen die benadeeld worden maken immers minder emotionele ophef. De schreeuwer drijft de school onderdanen. De goede schoolvis vermijdt het ten alle tijden iemand voor het hoofd te stoten. Zo zie je de onderdaan emotionele afstand houden tot alles wat zich 'offended' en onderdrukt voelt.

Meer dan 20.000 volgers

Vrijspreker: Het schijnt dat Plato ooit zei dat iemand die meer dan een bepaald aantal volgelingen had, het gegarandeerd mis met hem ging.

Opperdienaar: Ik weet niet of Plato dat echt gezegd heeft, maar het lijkt wel te kloppen met de feiten. De vraag blijft natuurlijk bij deze correlatie hoe het met oorzaak en gevolg zit. Het kan ook zijn dat mensen die narcisten zijn, eenvoudiger een groot aantal volgelingen verzamelen. Ze zeggen wel eens dat een politicus iemand is die uit een vliegtuig sprint zonder parachute en van de stemmers op de grond te horen krijgt: naar links! naar rechts! Misschien dat mensen van wie je voelt dat ze gaan ontsporen, gemakkelijker volgelingen krijgen. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand met gezond verstand opeens knetter gaat als zijn aantal volgelingen over de 20.000 gaat. 

De flexibiliteit van Guy Verhofstadt

Vrijspreker: Mensen die graag aan de macht willen komen, zijn heel flexibel. Waarom?

Opperdienaar: Flexibel zijn ze zeker en je moet je niet inbeelden dat je er gemakkelijk doorheen kunt prikken. Mensen die de macht willen zullen iedereen naar de mond praten om omhoog te klimmen. Neem Guy Verhofstadt, die kreeg ooit van prijs van het Libertarisch Centrum voor zijn pro vrijheid houding. Hier klinkt hij ongeveer als Hitler. Ein Volk, ein Reich, Ein fuhrer, meer macht naar de top

Een eigen huis, een plek onder de zon

Vrijspreker: U kent iemand die een huis wil bouwen en daar een vergunning voor probeert te krijgen. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Eerst moet je een voorstel voor een woning voorleggen aan de heersers, die daar dan over na gaan denken. Die denken daar dan wel te lang over wat een boete clausule in werking zet. Ze bemoeien zich natuurlijk uitgebreid met de woning, want je moet niet echt het idee krijgen dat het jouw grond is of dat het jouw woning wordt. De grond laten analyseren en daar zit wel iets te veel nikkel in. Even afrekenen voor het onderzoek. Nog een onderzoekje, weer even afrekenen. Er is toch niets aan te doen, maar gelukkig hoeft het niet helemaal afgegraven te worden Dan leggen ze uit dat je te veel in het buitengebied zit om een brandkraan aan te leggen, maar dat een half uur blussen wel verplicht is. Zorg maar dat je een vijver hebt. 

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp