Stiekem even proberen

when things get tough junckerVrijspreker: Een vriend van mij vertelde laatst dat hij in zijn jeugd begon te twijfelen aan god. Hij ging een keer stiekem naar zijn slaapkamer en zei zachtjes :"godverdomme". Gewoon even uittesten of er wat zou gebeuren.

Opperdienaar: Ik moet daar ook wel eens aan denken als ik onderdanen op hoge toon hun onderdanigheid hoor verdedigen. Zouden ze wel eens stiekem naar hun slaapkamer zijn gegaan om te zeggen: "heerserverdomme"? Gewoon om te kijken of er wat gebeurt. Of hun standpunt naar meer vrijheid veranderen, zelfs alleen stiekem in de slaapkamer. Bijvoorbeeld over vrij wapenbezit voor onderdanen. Ze blijven de standpunten van hun heerser altijd verdedigen alsof deze heel fragiel zijn. Alsof Rutte de volgende dag gelijk op de TV zou komen om te zeggen: "Frits heeft zijn standpunt over wapenbezit veranderd. Ons heersers rest niets dan zijn gebed te verhoren en de wet aan te passen."

Vrijspreker: Zou het niet spannend zijn om bij een verjaardagsfeest tussen allerlei mensen in te zitten en stiekem te denken: "belasting is diefstal" of "Oorlog is een orgie van moord" ? Niemand hoeft het te weten. De AIVD kan het nog niet uit je hoofd afluisteren dat je het non agressie principe steunt.

Opperdienaar: Dat lijkt me ook spannend als onderdaan

en redelijk risicoloos. Niet dat iemand naast je opeens brult: "Jij gelooft toch nog wel steeds in gehoorzaamheid, je eigen zondigheid en slechtheid en de overvloed aan wijsheid en onbaatzuchtigheid van de heerser?" Maar aan de passie waarmee de staat verdedigd wordt, weet je dat ze dat niet eens durven denken. Ze zouden het niet eens als acteur in een toneelstuk durven zeggen.

De reden is denk ik niet zo zeer de agressie van agenten der staat zelf, maar het conflict heel dichtbij. De meeste agressie is van slaaf tot slaaf. Hoe moet ik met oom Koos overweg als ik van mening ben dat hij mij berooft met zijn baantje bij de gemeente? Of hoe ziet mijn familie er uit als ik de propaganda bril afzet? Geven ze echt om me? Of laten ze me vallen als een baksteen zodra je het woord 'non' voorbij bent en adem haalt voor 'agressie principe'? Kan ik me verdedigen als ze "chaos", "wegen", "egoïst", "ga maar naar Somalië" of "dat hebben we zo afgesproken met elkaar" roepen?

Vrijspreker: Waarschijnlijk weten de meeste mensen wel dat ze gelijk geïsoleerd staan en dat een steen door de ruit niet ver weg is.

Opperdienaar: Libertariërs discussiëren onderling ook wel eens op hoge toon. Voor een heerser lijkt dat vaak op 2 dronkaards die vechten over de bar rekening op de Titanic. Alsof het ons ene zier uitmaakt wat jullie standpunt is over het toelaten van migranten. Wat beelden jullie je wel niet in? Wij hebben een plan. Er moet straks een zondebok aan te wijzen zijn als de economie in elkaar flikkert. Er is een oorlog nodig. Chaos, conflict, strijd, roep om een sterke man, een rookgordijn die alle oorzaak en gevolg van eerdere wetgeving verdoezelt. Er moet een minderheid geofferd worden onder luid gejuich. Concentratiekampen, gasovens, er moet een muur om ons land heen staan, zodat er niemand weg kan. Denk je dat het ons wat uitmaakt wat libertariërs of wie dan ook daar over vinden?

Vrijspreker: Maar als jullie heersers gewoon aangeven dat het je geen biet uitmaakt wat de onderdaan vindt, vallen de schellen van de democratie hem dan niet van de ogen?

Opperdienaar: Gaat niet gebeuren. De onderdanen zijn er al aan gewend, feitelijk werden ze al genegeerd alleen formeel nog niet. Dat laatste komt er nu alleen bij. Zoals Nigel Farage laatst Europese Commissie president Jean-Claude Juncker aanhaalde: "Er kan geen democratische keuze zijn tegen de europese verdragen". Ook de Duitse minister van financiën Wolfgang Schaeuble zei: "Verkiezingen veranderen niets, er zijn regels." Laatst werd in Portugal de hele anti europese uitslag van de verkiezingen genegeerd. Als de schellen de onderdaan nu nog niet van de ogen zijn gevallen, wanneer gaat dat dan gebeuren?

Vrijspreker: Maar waarom blijven libertariërs zowel als niet libertariërs dan maar door discussiëren over wat hun overheid zou moeten doen?

Opperdienaar: Bij stemmen en bidden, staat en religie, gaat het alleen over de illusie van controle. Het blijven een stel vlooien die discussiëren over waar de hond heen moet lopen waar ze op zitten. De passie waarmee het gepaard gaat blijft me verbazen.

Het leest als een soort speld.nl bericht:

Gisteren pleitte de 23 jarige Wouter Vleutenspaan uit Wogmeer er tijdens de wekelijkse roei training vurig voor dat de premier van Nederland de 43 jarige Mahmoud Qabbani uit Syrië bij de grens met België tegen zou laten houden. "Zo kan het niet langer, het wordt een zootje!" Zijn mede roeier Alwin Aarsbergen liet dat niet over zijn kant gaan en was van mening dat de premier Mahmoud juist moest verwelkomen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Alwin plaatste zijn roeispaan hierbij zo in het water dat Wouter nat gespetterd werd. 

Premier Rutte was niet beschikbaar voor commentaar op de zaak.

Comments:

Doneer2a